Registret för hörselnedsättning hos barn lyfts till en ny nivå
2019-05-07Barn som får CI har redan tidigare följts upp systematiskt. Med det omarbetade registret får man möjlighet till systematisk uppföljning även av barn med hörapparat som är många fler. Man kommer att kunna göra jämförelser av hur det går för barn som får olika typer av insatser vid olika åldrar.
– En av målsättningarna med hörselhabiliteringen är att barn med hörapparat eller CI ska få ett talat språk, så att de kan utvecklas i sin fulla potential. För barn utan andra funktionsnedsättningar är målet att de ska få samma talspråksutveckling som hörande barn, säger Elisabeth Dahlström som är ordförande i referensgruppen för Registret för hörselnedsättning hos barn.
Språkutvecklingstest
En mycket väsentlig del i registrets uppföljningsformulär är att resultat från språkutvecklingstest efterfrågas. Testen kan utföras av både logopeder och hörselpedagoger, så om ett team inte har någon logoped är det inget hinder för registrering. Testresultat kommer att kunna registreras för barn med CI och barn med hörapparat vid 3, 6, 10 och 15 års ålder. (Barnen med CI följs också upp vid ytterligare några åldrar.) Även barns teckenspråksutveckling kommer att kartläggas trots att det saknas validerade normalmaterial.
– På sikt kommer vi att få ett jämförelsematerial som är unikt i världen, säger Elisabeth Dahlström.
Den nya versionen av registret kommer att ge svar på många viktiga frågor. Hur går det för barn med olika grader av hörselnedsättning? Vilka resultat ger olika typer av insatser för barnens språkutveckling? Vilka regionala skillnader finns när det gäller de insatser man gör för barnen? De olika hörselhabiliteringsteamen kommer att få veta vilka resultat de når.
– Man kommer att kunna få svar på frågor av typen: Hur många av våra tioåringar kan tala? Hur mycket resurser har vi satsat och vilka resultat har det gett? Och man kommer att kunna jämföra sig med andra team, säger Elisabeth Dahlström.
Många delaktiga i omarbetningen
En arbetsgrupp bestående av audionomer, logopeder, hörselpedagoger och läkare har tagit fram den nya versionen av registret. Det är fler frågor i den nya versionen än i den gamla och de har hjälptexter som tydligt klargör vad det är som efterfrågas. Inklusionskriterierna har ändrats så att alla barn med ett TMV4>29dB på något öra inkluderas. Tidigare registrerades bara barn med dubbelsidig hörselnedsättning. Nu registreras även barn med ensidig.
En annan nyhet är att det nu finns frågor om höger och vänster öra var för sig. Graderingen av hörselnedsättning är ny i det omarbetade registret. Efter ingående diskussioner stannade arbetsgruppen för att använda WHO:s gradering. Registret kommer att kartlägga tillgången till föräldrautbildning i landet. Det gäller både hörselhandledning och teckenspråksutbildning.
Ändrade namn på enheter
En annan sak som användare av registret kommer att märka är att namn på enheter är ändrade. Syftet är större tydlighet och enhetlighet i namngivningen.
I den mån som frågor i den gamla versionen av registret stämmer överens med frågor i den nya har data slagits ihop. De nyregistreringar man gjort i den gamla versionen kommer att vara tillgängliga i den nya. Man kan komplettera dem med fler data och man kan bygga på med uppföljningar.
Registret för hörselnedsättning hos barn genomför informationsträffar om förändringarna under 2019. Alla enheter som använder registret kommer att bjudas in. En del har redan varit på informationsträffar. För andra kommer inbjudan senare under året.